Computers en systemen zijn slim, maar zonder jouw hulp kunnen ze niet. Jouw kennis en feedback in combinatie met de snelheid en veelzijdigheid van software vormen de ideale combinatie voor het magazijn van de toekomst. In deze blog daarom alles over machine learning!

Maak je borst maar nat, want wat vroeger in een jaar tijd moest gebeuren krijg je tegenwoordig binnen 24 uur voor je kiezen. Routines van het oude stempel volstaan niet meer en in toenemende mate worden we afhankelijk van digitale techniek. Een goed WMS is daarom niet meer weg te denken uit het magazijn, evenals aanvullende tools en applicaties om processen te automatiseren, versnellen en vergemakkelijken.

Feedback

De opmars van machine learning, slimme trucs en meedenkende computers, heeft ervoor gezorgd dat we nóg een stap verder kunnen in het magazijn. We kunnen onze computers namelijk vóór ons laten denken en werken, en hen vervolgens ook nog vertellen of ze goed of fout zaten. Zo leert het systeem van haar eigen fouten en kan het jouw feedback gebruiken om nieuwe denkpatronen op te baseren.

Verandering

Een voorbeeld. Jij verwerkt per dag een bepaald aantal orders dat weliswaar gedurende een zekere periode gelijk blijft, maar de kans is groot dat de hoeveelheid, het type of de samenstelling van die orderstroom in de loop van een seizoen verandert. Het gedrag van een consument is immers grillig. Waar een gemiddelde order vandaag uit 3 artikelen bestaat, kan dat morgen zomaar het dubbele zijn. Morgen kan de meest efficiënte pickstrategie dus heel anders zijn dan vandaag.

Mens vs. machine

Als je het beoordelen en bepalen van de beste strategie aan het menselijk brein overlaat, kan dat vrijwel altijd pas achteraf. Je gaat met Excel aan de slag, analyseert langetermijntrends, vergadert… Software kan dat vele malen sneller – sterker nog: software ziet trends nog voordat consumenten zelf zien dat ze zich ernaar gedragen.

Pickjob generator

Neem nu onze pickjob generator: de tool die orders voor je analyseert en met je meedenkt over de meest efficiënte pickstrategieën. De generator blikt vooruit, ziet dat je vandaag beter andere routes kan lopen dan gisteren, en als orderstromen veranderen past hij gedurende de dag de werkwijze ook nog eens aan ‘on the fly’.

Leren van elkaar

Het belangrijkste is dat jij en je medewerkers continu blijven analyseren of de werkwijze wel daadwerkelijk efficiënt was – of de verwachtingen strookten met de realiteit. Zoals gezegd: software is slim, maar heeft wel feedback van jou nodig om nog slimmer te worden. Bleek die route via links dus toch niet helemaal soepel te lopen? Blijkt na een tijdje dat de logistiekkosten toch onverhoopt zijn gestegen ondanks de voorgestelde pickstrategieën? Passen de voorgestelde artikelen toch net niet allemaal in een doos? Dan biedt de pickjob generator de mogelijkheid om die feedback in te voeren, dan gaat de tool daar direct mee aan de slag en zorgt ervoor dat er maatregelen genomen worden. Je kunt er je klok vervolgens op gelijk zetten dat het de volgende dag al niet meer gebeurt. Dat is de kracht van machine learning.

Machine learning: de ‘machine’ leert van jou; jij leert van hem. Meer weten? We vertellen je alles over machine learning op ICT & Logistiek 2019 van 5 t/m 7 november. Je vindt ons op stand 01.B087. Klik hier om je gratis te registreren.