Hoe zou je je functie willen omschrijven?

“Ik ben software ontwikkelaar, zoals zoveel collega’s bij Diract. Ik help mee aan het bouwen van de Ceyenne Suite. Ik bouw met name aan de backend, voor de scanners en apps. Daar ligt mijn prioriteit.”

Hoe lang werk je bij Diract en hoe ben je hier ooit terechtgekomen?

“Ik denk nu 7 of 8 jaar. Destijds was er een vacature die ik wel interessant vond. Na het eerste gesprek waren we het snel eens. Al met al zit ik zo’n 30 jaar in het vak.”

Wat spreekt je aan in het werk bij Diract?

“Met name de samenwerking met collega’s. Er is een heel gemoedelijke sfeer, we kunnen allemaal goed met elkaar overweg. Ook vanuit het management is er veel vertrouwen en vrijheid. Dat werkt heel prettig. Sinds de coronapandemie werken veel mensen voor een groot deel thuis. Er is wel veel digitaal contact, je hebt absoluut niet het idee alsof je in je eentje aan het werk bent. We hebben veel en regelmatig contact. Dinsdag is onze vaste kantoordag en ontmoeten we elkaar fysiek. Soms is dat wel iets te gezellig, haha.”

Hoe ben je zelf gegroeid in je werk?

“Ik ben hier gekomen om te werken aan Concentrator, destijds één van de drie producten van Diract. Dat product werd redelijk intensief gebruikt en ik heb er lang aan gewerkt. Later kwam het focus volledig op Ceyenne WMS te liggen en ben ik overgestapt. Op een gegeven zijn we begonnen met het vernieuwen van het WMS en daar ben ik helemaal ingesprongen. We maken de overstap naar nieuwe software, een nieuwe tak van het WMS. Daar houd ik me nu nog steeds mee bezig. De ‘oude’ software is ooit bedacht door anderen, op een andere manier. Dat schrijven we nu opnieuw vanuit een andere visie. Dat is leuk en interessant om te onderzoeken wat wel en wat niet werkt. We zijn druk bezig met de rest van het product te vernieuwen, er is nog genoeg te doen. Voor mijzelf hoop ik in de toekomst iets meer afstand te kunnen nemen van de details en meer een overview-rol te hebben. Iets meer aansturen. Maar dat is mijn eigen toekomstperspectief.”

Wat maakt je werk leuk, waarom doe je dit werk?

“Ik vind software ontwikkeling over het algemeen heel leuk. Het is mooi dat je met je werk veel voor een klant kunt bereiken. De klant kan dankzij mijn werk weer veel werk verzetten dat anders praktisch onmogelijk was geweest. Voorbeeld: bij een klant hebben we een dockplanning gemaakt. Daarbij wordt het magazijn ingedeeld en gepland over een hele dag en op basis van de plekken in het magazijn waar spullen liggen. Normaliter gebeurt dat met lijsten, gemaakt door iemand met veel kennis van het magazijn. Hij bepaalt dan waar spullen het beste neergezet kunnen worden. Maar in feite is het gokken. Er zijn veel afwegingen voor de plaats van een product in het magazijn: past het qua volume, qua gewicht, kan het bij andere producten gelegd worden? En vervolgens zijn er duizenden locaties in het magazijn en daar wil je de meest optimale van hebben. Dat vraagt enorm veel rekenwerk en dat kan alleen een computer. Ik vind het mooi om op die manier veel te betekenen voor je klant en efficiency te bereiken. Nieuwe klanten die niet met een WMS bekend zijn, zijn aanvankelijk huiverig voor wat het voor hun gaat betekenen. Maar als ze er eenmaal mee werken, zien ze dat ze een enorme efficiencyslag kunnen maken. Een computer kan nu eenmaal veel sneller rekenen dan een mens.”