In februari en maart bivakkeerde onze functioneel consultant Jesse Engels in Surabaya, op het Indonesische eiland Java. Jesse is geboren in Indonesië, maar werd als kind geadopteerd door Nederlandse ouders. Op zijn zestiende keerde hij voor het eerst terug in Indonesië, later ging hij op zoek naar zijn biologische familie. Dat leidde tot de vondst van een zus en uiteindelijk zijn ouders. “Dat was 25 jaar geleden, maar ik was er nog helemaal niet klaar voor. Pas een paar jaar geleden kwam ik opnieuw in contact met mijn zus. Toen voelde het goed en ik genoot enorm van de cultuur, het eten, het land en de mensen toen ik op bezoek ging. Voor mij reden genoeg om dat verder te onderzoeken, om te kijken of ik meer tijd in Indonesië door zou willen brengen.”

Remote werken

Maar ja. Intussen was Jesse ook functioneel consultant bij Diract geworden. “Dus veel met klanten omgaan en op bezoek. Dat gaat wat lastig als je in Surabaya zit. In overleg met mijn collega’s van Diract hebben we bekeken wat de mogelijkheden zouden zijn als ik langere tijd in het buitenland zou zitten”, vertelt Jesse. Een ‘workation’ dus, een combinatie van werk en vakantie. Ook ging hij in gesprek met zijn vaste klanten om te zien welke werkzaamheden hij remote zou kunnen doen en of dat zou passen in de diverse klantprojecten. “Alle klanten waren daar heel meewerkend in. Diract ook. Ze zagen de achterliggende motivatie voor mij om dit te onderzoeken. Het is ook wel een voorbeeld voor Diract: altijd zoeken naar oplossingen. Dat is onze core business en mooi om te zien dat dat ook in dit geval zo werkte.”

Voorbereiding

Behalve gesprekken met klanten, collega’s en directie was het zaak om de planning goed door te nemen. “De planning stond al voor een belangrijk deel vast voor de periode dat ik er niet zou zijn. Dat betekende in veel gevallen dat het een remote afspraak zou worden in plaats van dat ik persoonlijk langs zou gaan. Verder hadden we te maken met een tijdsverschil. Voor één klant werkte ik gewoon op de Nederlandse tijd, anderen vonden het prima om voor de helft in de Nederlandse kantooruren te werken en voor de helft in de Indonesische ochtend, als het in Nederland nog nacht is. Die flexibiliteit was er gelukkig. We hebben afspraken gemaakt voor Teams-meetings op momenten dat ik bereikbaar ben. En we hebben de afspraak dat ik altijd mijn telefoon beschikbaar heb. Over het algemeen kan ik zo heel veel zaken afhandelen. Soms heb ik een laptop nodig om dieper in de software te duiken, maar ook dat kan.”

Techniek

Jesse maakt ‘gewoon’ deel uit van de dagelijkse stand-up call met het team van Diract om diverse klantprojecten te bespreken. Mocht een klant het echt nodig vinden dat iemand persoonlijk langskomt, wordt daar een oplossing voor gezocht. Ondanks het werken via Teams is het juist het teamgevoel dat Jesse soms mist. “Dat had ik al tijdens de coronaperiode, ik ben meer iemand van het persoonlijk contact. Maar dit is een oplossing om het op deze manier te doen, het is een afweging en het vinden van een balans.” Punt van zorg was nog even de techniek. Weliswaar was er een goede internetverbinding in het huis van Jesses zus, toch had hij voor een maand een mobiele internetverbinding aangeschaft. “Ik had een mobiel modem mee, waarmee ik ook op andere plekken in Indonesië kon werken als ik dat wilde. De eerste dagen waren er wat opstartproblemen: het internet werkte prima en de snelheid was perfect, maar ik kon niet bij de interne omgeving van Diract met de klantendossiers. Op zich goed om te weten dat het goed is beveiligd, maar het duurde even voordat ik erin kon. Uiteindelijk werkte dat prima.” Tijd- en plaatsonafhankelijk werken: experiment geslaagd.