Zeker, respect voor de concurrenten. Maar je wilt ook bijblijven en als het even kan in de voorhoede van je branche meelopen. In deze blog delen we vier punten die je kunnen helpen om je concurrenten voor te blijven.

1. Gebruik slimme software

Slimme software helpt je om je magazijn slim te managen. Het geeft je beter inzicht in je prestaties in het verleden, zodat je betere beslissingen voor de toekomst kunt nemen. Een WMS biedt uitgebreide rapportagemogelijkheden en analysehulpmiddelen om de prestaties van het magazijn te meten. Door belangrijke prestatie-indicatoren te volgen, is het mogelijk om zwakke punten te identificeren en verbeteringen door te voeren. Met behulp van de verzamelde gegevens zijn de processen en workflows te optimaliseren om de efficiëntie te verhogen.

2. Zoek goede partners!

Zonder onszelf direct een pluim te willen geven, kunnen we wel zeggen dat we onze klanten willen helpen om logistieke processen continu te verbeteren en te optimaliseren. Samen kijken we voortdurend vooruit en groeien mee.

3. Onafhankelijkheid van personeel

Bijna ieder bedrijf heeft te maken met krapte op de arbeidsmarkt en dat is een uitdaging op zich. Als je in hoge mate afhankelijk bent van de beschikbare handen, kan dat je beperken in je groei als die mensen simpelweg niet beschikbaar zijn. Of als iemand met veel kennis van zaken weggaat. Veel bedrijven hebben daadwerkelijk moeite met groeien omdat ze de juiste mensen niet hebben en niet kunnen vinden. Werk genoeg, potentie idem: met een slim WMS ben je minder afhankelijk van de kennis van mensen. En: door automatisering kunnen repetitieve taken worden geëlimineerd of verminderd, wat de doorvoercapaciteit verhoogt en de kans op menselijke fouten vermindert.

4. Integratie met mechanisatie

Zoals bij punt 3 al beschreven, is het een goed idee om te digitaliseren en waar mogelijk een stap verder te zetten: automatiseren en robotiseren. Of meer algemeen: de integratie van een goed WMS met andere vormen van automatisering en mechanisatie. Dit is een trend die momenteel heel duidelijk zichtbaar is, zeker sinds de coronaperiode.

En verder

Een WMS kan goed helpen bij het analyseren van de inrichting van een magazijn en het vaststellen van de meest efficiënte inrichting. Dat betekent korte loopafstanden en dus minder benodigde tijd om orders te verwerken. Het slim inzetten van een WMS vereist een goede implementatie en continue evaluatie van de prestaties. Het is belangrijk om regelmatig te investeren in training van personeel en het bijwerken van het systeem om te profiteren van nieuwe functies en technologieën die de efficiëntie verder kunnen verbeteren.

Meer weten?

Neem gerust contact met ons op om over de inzet van een WMS te sparren. Het is de ultieme manier om concurrenten voor te blijven!