In deze tijd van personeelstekort kun je je uiterste best doen om met allerlei beloftes meer mensen naar je bedrijf te trekken, maar als ze er simpelweg niet zijn zul je iets anders moeten verzinnen. Automatisering is dan een stap die voor de hand ligt. Werk dat logisch en repeterend is, valt in veel gevallen te automatiseren en dat maakt handen vrij voor ander werk. Wat dat betreft heeft onze Ceyenne WMS Software zijn waarde inmiddels ook bewezen. Glenn: “Partners met wie wij samenwerken, maken dankbaar gebruik van het WMS. Daarnaast zijn we bezig om het WMS leuker te maken voor de gebruikers. De bedoeling is om het werken met Ceyenne interessanter te maken. Ook voor mensen met weinig ervaring kan het dan interessanter worden om bijvoorbeeld parttime te komen werken, om de simpele reden dat je kunt werken met aantrekkelijke software die het allemaal iets makkelijker maakt. Dat kan best een trigger zijn.”

Investeren

Dan moet een bedrijf of organisatie natuurlijk wel willen automatiseren. De ervaring leert dat daar nog vaak tegen wordt aangehikt. “Op zich snap ik dat wel”, aldus Glenn. “Het gaat vaak om een verandering in de organisatie en het vraagt dus om een andere manier van werken. Andersom geldt dat je hiermee zelf grip houdt, je processen optimaliseert, maar ook de Return on Investment goed voor ogen houdt. Niet genoeg personeel hebben en niet groeien kost immers ook omzet en waarschijnlijk meer.”

Als je al een WMS hebt

Als je al beschikt over een WMS, kun je een zogenoemde ‘forecast’ doen. Deze voorspelling van pieken en dalen in je productie en logistiek wordt gebouwd op data uit het WMS zelf, op basis van voorgaande jaren. Dan kun je vrij eenvoudig bepalen hoeveel mensen je nodig hebt in welke periode. Je hebt immers alle informatie in je data, dus een goede analist weet daar in de regel wel raad mee. Eventueel kun je met deze informatie mensen van andere afdelingen tijdelijk overplaatsen als het nodig is, om pieken elders in het bedrijf op te vangen.

Uitzendkrachten

“Met ons WMS is het ook heel eenvoudig om mensen snel in te werken. Als je dus een piek aan ziet komen in de benodigde hoeveelheid mensen, kun je desgewenst uitzendkrachten inzetten en snel inwerken. Dat is echt een kwestie van 10 minuten voor de basiswerkzaamheden in het WMS. De moeilijkere taken kun je dan eventueel overlaten aan meer ervaren krachten. Iedereen kan met het WMS orders de deur uit krijgen. Zo simpel is het.”

En groeien!

Berend van Orden is coördinator logistics bij Smartphonehoesjes.nl. Het bedrijf werkte al met Ceyenne WMS Software, maar heeft met name na de koppeling van het systeem aan de inpakmachine een sterke groei doorgemaakt. Berend: “We hebben het proces van picking en verzenden anders ingevuld, zodat het goed te combineren is met de inpakmachine. Onder meer door het gebruik van het verzendlabel naar voren te halen. Het WMS was al een aanwinst en door deze te verbinden aan de inpakmachine is ons proces verder vereenvoudigd. We werken nu met een vast team dat kleiner is dan voorheen, hebben dus minder personeelsproblemen en lagere kosten.”

Meer weten?

Plannen om te investeren in een WMS, mede om personeelsgebrek op te vangen? Bel ons gerust om er eens over te sparren!