2020 was op zijn zachts gezegd een bijzonder jaar. Het heeft veel van ons gevraagd, op persoonlijk vlak maar zeker ook op zakelijk gebied. In dit blog willen we graag delen hoe onze mensen 2020 ervaren hebben.

Want net als voor iedereen, heeft 2020 ook voor ons veel veranderd. Wij houden van persoonlijk contact; bij onze klanten langsgaan, met hen in gesprek gaan en samen aan mooie projecten werken. Maar ook is ons kantoor belangrijk. Wij zijn een hecht team. Dus op afstand werken was een grote verandering. “Dat je de dagelijkse kantoor-routines ging doorbreken en een thuiswerkplek creëerde waar het comfortabel vertoeven was in je eigen ‘casa’,” zoals Rob de Koning onze HR-manager, het zo mooi omschrijft.

Koffie

Tegelijkertijd zagen we ook mooie dingen gebeuren. “Hoe snel we zijn overgeschakeld van ‘offline’ naar ‘online’ werken,” zegt Logistiek Consultant Timo Meijer“ Dat je tijdens het thuiswerken de koffie op het werk meer gaat waarderen en dat je op den duur toch je collega’s gaat missen,” vervolgt hij. Op onze website hebben we een ‘koffie’ counter staan. Hoewel we die niet meer op kantoor drinken, klopt het nog steeds.
In 2020 heeft online zijn kracht en belang echt laten zien. En hebben we ook gezien dat bedrijven onder druk hele mooie ideeën en processen wisten op te zetten. In het digitale tijdperk zijn er verschillende kanalen waar klanten terecht kunnen. Dit kan een bedreiging zijn, maar biedt ook weer nieuwe mogelijkheden. Naast fysieke vestigingen zijn online webshops van steeds meer belang geworden om klanten snel te kunnen bedienen. De omzet via online aankopen blijft groeien. Niet alleen bij de grote en bekende webshops, maar juist ook van de ondernemers om de hoek. Automatisering van processen, mogelijkheid tot sturing op juiste data en inzicht in klantinformatie is dus belangrijker dan ooit. Door de toename van datatechnologie kan vraag en aanbod beter op elkaar worden afgestemd met als resultaat hogere omloopsnelheden en kortere levertijden.

We zijn ons blijven verbeteren

Wat nog meer opviel, is dat we ondanks alle restricties en beperkingen toch onszelf op meerdere terreinen hebben weten te verbeteren. “Onze projectaanpak is zo geprofessionaliseerd; daar hebben we een echt streepje mee voor. Ondanks alles is het continu verbeteren steeds meer gemeengoed wordt binnen Diract en wordt het steeds duidelijker hoe alles nog beter kan,” vindt Arie Holleman, een van onze projectmanagers.

Natuurlijk is er ook op zakelijk gebied veel veranderd. “Het sales-proces bijvoorbeeld. Ineens deden we dat online in een video call. Onze presentaties moesten we daarop ook aanpassen. En wat te denken van de digitale referentiebezoeken die we georganiseerd hebben,” zegt salesmanager Joost Bruinsma. “Daarvoor moeten we trouwens ook onze klanten bedanken, die ook bereid waren om zich aan te passen. Zodat we er samen iets van konden maken. Een ander voorbeeld waren de strategie-plannen voor volgend jaar; die hebben we met een mondkapje en op gepaste afstand met elkaar besproken. Stuk voor stuk voorbeelden van een vitale organisatie die wendbaar is, met een hoge mate van motivatie en zelfsturing.”

‘Mute, mute!’

Waren er dan ook zaken die tegenvielen? “Nou,” lacht Timo. “Bijvoorbeeld dat het verdomd makkelijk is om je microfoon vergeten uit te zetten tijdens een online sessie.” Voor Rob waren dat het flinke aantal ‘minder-minder-issues’. “Zoals elkaar ontmoeten, leuke-dingen-doen, verhalen uitwisselen, feestjes en ervaringen delen.” En wellicht bitterzoet: we hebben dit jaar afscheid genomen van onze eerste Diract-pensionado. Natuurlijk hadden we dat groots willen vieren, maar ja…

Aanpassen*

Terugkijkend op 2020, was het voor ons – net als voor anderen waarschijnlijk – een jaar van ups en downs. Maar wat toch vooral naar boven komt drijven, is de wil van al onze mensen om er het beste van te maken, door zich aan te passen aan de situatie. “Dat werd wat mij betreft helder samengevat in de feedback die ik kreeg van een collega,” vertelt Rob. “Dit was naar aanleiding van het verschijnen van het eerste Corona-info-bordje op de deur van ons kantoor: ‘Was je handen regelmatig, Verplicht desinfecteren en houd afstand 1,5 meter’. Het was begin maart en zijn opmerking was: “Denk je echt dat wij Nederlanders ons hierin mee laten slepen en dit soort maatregelen gaan naleven?”. Dat hebben we gedaan. En dat betekende vooral aanpassen. Ook voor onze nieuwe mensen, die tijdens de corona bij ons zijn komen werken, zoals Glenn Zwanenburg. “Hoewel ik dus voornamelijk thuis heb gewerkt, merkte ik wel dat ik bij Diract helemaal op mijn plek zit. Er is echt een culture fit en al mijn collega’s zijn ontzettend behulpzaam. Ik leer ze – ook op afstand en virtueel – gelukkig steeds beter kennen.” Laten we ervan uit gaan dat we elkaar volgend jaar meer zullen zien, Glenn.

Diract in 2021

Net als iedereen hopen we natuurlijk in 2021 weer terug te keren naar een soort van normaal. In ieder geval weer terug met elkaar op kantoor en bij klanten langs kunnen. We gaan ondertussen door met de ontwikkeling van Ceyenne WMS en blijven we onze klanten helpen met het optimaliseren. Ook blijven we in gesprek gaan over de uitdagingen, wensen en ambities van klanten en onze mogelijke nieuwe klanten. De Functionele Consultants van Diract staan klaar op de momenten dat het nodig is. Samen analyseren en adviseren we hoe je nog meer waarde kan creëren met Ceyenne WMS binnen het logistieke proces. Onze Functionele Consultants zijn transparant, analytisch en bezitten een berg aan business kennis in e-commerce en logistiek. We werken en denken graag met je samen op het gebied van procesverbetering, kwaliteitsverbetering en innovatie. Want Ceyenne WMS ontwikkelen we niet alleen vanuit onze eigen visie maar dat doen we samen met onze klanten. Een WMS ontwikkeld vanuit de praktijk voor de praktijk!

Om met de woorden van Rob te eindigen: “Darwin wist het al ruim twee eeuwen geleden: ‘It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent. But it is the one most responsive to change ’ Ik ben trots op team Diract!”

Wij wensen iedereen een geweldig en succesvol 2021 toe.

Bron: Diract (2019)