Het is een bron van ergernis voor je klant, een tijdrovend klusje voor je orderpickers en een cruciaal aspect voor pakketbezorgers: verpakking. Prepack, onze partner in verpakking, weet dat als geen ander en biedt standaard- en maatwerkoplossingen aan om processen in de logistieke keten duurzamer en efficiënter te maken. CEO Arjen Spijkerman vertelt over de kansen, en over de rol die Ceyenne WMS van Diract daarin heeft.

Verpakking is een onmisbare schakel in de verduurzaming van de logistieke keten – om meerdere redenen. Het verpakkingsproces is namelijk meer dan alleen de inkoop van karton, folie of tape. Wie het verpakkingsproces goed inricht, kan in het magazijn een flinke efficiëntie- en verduurzamingsslag slaan. Waar zit ‘m dat in?

Dozen verschillen

Arjen Spijkerman: “De efficiëntie van het verpakkingsproces is afhankelijk van het formaat en de kwaliteit van de verpakking, en van de vulmogelijkheden die ze biedt. Een doos waarvan de bodem met kleppen in elkaar gevouwen moet worden en dichtgemaakt wordt met tape, is minder snel in elkaar te zetten dan een inklapdoos met automatisch dichtvallende bodem en een sluitstrip. Het eindresultaat is hetzelfde – een doos met spullen – maar de snelheid waarmee deze ingepakt kan worden en hoeveel artikelen erin passen, verschilt.”

Lucht vervoeren

“Dat laatste, de hoeveelheid lucht die in een verpakking meevervoerd wordt, wekt nogal eens ergernis op bij de klant. Het gebeurt nog erg vaak dat dozen halfvol worden verstuurd, of aangevuld met plasticbubbels of papierproppen. Bovendien is het vaak aan de medewerker zélf om in te schatten welk formaat verpakking hij of zij nodig heeft. Daarbij spelen ze, logischerwijs, op safe: liever te groot dan te klein, waardoor je alles er weer uit moet halen. Dat kost meer tijd en meer geld, omdat je personeel langer bezig is en ook zelf moet nadenken over de juiste verpakking, en meer geld, omdat je meer verpakkingsmateriaal nodig hebt en er minder pakketjes in de bus van de pakketbezorger passen. Als je daar aan de voorkant in de automatisering slim over nadenkt, kun je flinke efficiëntiewinst behalen.”

Maatwerk

En daar komt Ceyenne WMS van Diract om de hoek kijken. Spijkerman: “Als bij het WMS bij voorbaat al bekend is welke artikelen in een doos moeten en welk formaat deze hebben, kun je het systeem direct laten uitrekenen welk formaat verpakking het meest passend is. Wij leveren zowel standaard- als maatwerkoplossingen, zodat we voor ieder type klant de best passende verpakkingsformaten en –materialen kunnen leveren. Gecomplementeerd door het WMS van Diract, heb je alles in handen voor duurzaamheid en procesefficiëntie over de gehele breedte van de logistieke keten.

Met de duurzame en klantspecifieke verpakkingsoplossingen van Prepack, en de slimme denkwijze van Ceyenne WMS, bespaar jij tijd, geld en materiaal in het magazijn.

Bekijk hier onze splinternieuwe Release Notes!