“Voorheen was onze manier van picken heel ouderwets en bewerkelijk,” geeft Martijn van den Hout van Van Assendelft – Hollander Bogaert (VAHB) toe. “We maakten nog gebruik van buizenpost! Naast dat het enorm veel tijd kostte, was het ook heel foutgevoelig. Het werd dus echt tijd voor een WMS. Diract liet ons letterlijk zien waarom Ceyenne WMS werkt.”

Van Assendelft – Hollander Bogaert in Gilze is een groothandel in camping-, outdoor- en recreatie artikelen. Al 60 jaar leveren ze topmerken als Crespo kampeermeubelen en Bo-Camp kampeerartikelen. “We hebben veel gecombineerde orders. Verschillende bonnen moeten dus bij elkaar gebracht worden en vervolgens gepickt en gecontroleerd worden. Maar de bonnen bevatten weinig informatie. Dus werd er veel in klad bijgeschreven, wat dan boven weer moest worden verwerkt,” legt Martijn uit. “Er was vrijwel geen registratie, wat het moeilijk maakte om klant specifieke vragen te behandelen en fouten waren snel gemaakt. Dat zorgde voor veel voorraadverschillen.”

Voorbereiding

Dat moest gewoon anders, dus werd er gekeken naar een WMS. “Nog voordat we naar een leverancier op zoek gingen, hebben we intern een duidelijk plan gemaakt: wat willen we bereiken, waarom en wanneer? Door iedereen te betrekken in dit plan, werd het al snel gedragen. Dat maakt het een stuk eenvoudiger om zo’n groot project uit te voeren en te laten slagen. “Een van de eerste opmerkingen die gemaakt werd, was: ‘Hebben we dan geen eindejaarstelling meer (waarbij we 1 week dicht zijn)? Wat jammer, zeg!’, gevolgd door een grote lach.” Na uitgebreid onderzoek – door beurzen af te gaan, verschillende leveranciers te benaderen en referenties op te vragen – kwamen Martijn en zijn team bij Diract uit.

Flexibiliteit

“Voordat we met Diract in contact kwamen, hadden we verschillende partijen uitgenodigd voor een demo. Die verliepen soms stroef, mede omdat we vragen en wensen hadden waar zij niet aan konden voldoen. Daarnaast vertelden ze heel goed wat ze konden bieden, maar ze lieten het niet zien. Dat was een groot verschil met Diract. Zij nodigden ons uit om bij een andere klant mee te kijken, zodat we Ceyenne WMS in actie konden zien. Dat gaf een veel beter beeld en dat heeft ons echt geholpen bij onze keuze. Daarnaast is Diract erg flexibel; ze bieden specifieke oplossingen voor specifieke vragen.”

Implementatie

“Om het project vlot te laten verlopen, hebben we Wholesale Consulting ingeschakeld als implementatiepartner, onder meer om de koppelingen tussen Ceyenne WMS en onze ERP-oplossing te verzorgen,” gaat Martijn verder. “Dat heeft er mede voor gezorgd dat het project goed is verlopen en binnen de tijd die we ervoor hadden uitgetrokken. We hebben er bewust voor gekozen om in het laagseizoen de overstap te maken, zodat iedereen ook kon wennen aan de nieuwe (gestandaardiseerde) werkwijze. Natuurlijk loop je tijdens de implementatie tegen kleine zaken aan, maar die waren snel opgelost.”

“Ceyenne WMS denkt met je mee, waardoor orders veel efficiënter verwerkt worden. Een single order kostte voorheen nog 3 à 4 minuten per order; nu is het simpel scannen en printen en klaar. We hebben veel meer inzicht in onze voorraden en kunnen daardoor nog meer service bieden naar onze klanten. En dat is het belangrijkst!”

Lees hier meer over de samenwerking tussen VAHB en Diract.