Wist je dat jouw WMS een goudmijn aan data biedt om processen mee te optimaliseren? Je moet alleen even weten waar je ze vindt, hoe je ze moet interpreteren en op welke manier je ze vervolgens kunt benutten. We helpen je graag een eindje op weg in deze blog.

Iedere dag verzamelt jouw WMS data die betrekking hebben op de processen in het magazijn. Die dataverzameling is een bron van bruikbare informatie voor de toekomst, maar dan moet je die wel inzichtelijk krijgen. Dat kan op verschillende manieren, waarmee je informatie genereert voor zowel de korte als de lange termijn.

Dagelijkse verbeteringen

Ten eerste kunnen widgets in je WMS-dashboard jou op dagelijkse basis voorzien van bruikbare informatie die je ad hoc kunt inzetten. De widgets brengen á la minute de dagelijkse situatie in het magazijn in kaart en ‘adviseren’ je als het ware over de manier waarop je nog efficiënter en slimmer kunt werken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan informatie over het aantal orders dat die dag nog gelopen moet worden, het aantal last minute binnengekomen orders of informatie over in- en uitgaande goederen. De widgets kunnen op verschillende devices getoond worden, zoals op mobiele terminals, pc of schermen in je magazijn. Zo zorg je ervoor dat de belangrijkste kpi’s altijd inzichtelijk zijn voor de mensen voor wie dat relevant is. Het nastreven van perfecte klanttevredenheid komt zo weer een stapje dichterbij!

Toekomstperspectief

Ten tweede kun je de data uit je WMS omzetten in informatie en analyses voor procesoptimalisatie op de langere termijn. Zo verschaft ons Ceyenne WMS jou bijvoorbeeld nuttige gegevens over de individuele performance van orderpickers, het totaal aantal orderpicks per uur in je magazijn, het aantal verzendingen per dag, de vulgraad en een heat map van het magazijn, het aantal ontvangsten, leveranciersperformances, transporteurvolumes, geografische inzichten, informatie over de retourenstroom… Een schat aan informatie dus, die enorm waardevol is om structureel beter te gaan presteren in het magazijn.

Visuele data

Deze data maak je het best visueel inzichtelijk in een rapportage/dashboardomgeving, zoals Microsoft Power BI. Door zorgvuldige analyses te maken van de gegenereerde statistieken, kun je processen versoepelen, de magazijnindeling verbeteren en mensen en middelen slimmer inzetten. Vervolgens is het eenvoudig om binnen je dashboard te monitoren of verbetering behaalt. Had je bijvoorbeeld gemiddeld 100 orderregels per uur? Stel jezelf dan een realistisch doel en streef naar een verhoging tot 120 orderregels per uur. Ceyenne WMS houdt vervolgens keurig voor je bij of je op koers ligt.

Wil jij ook betere prestaties behalen in het magazijn? Neem contact op voor meer informatie.